Wednesday, August 17, 2011

Air dalam Al-quran

Peranan Air Dalam pembinaan Buah-Buahan
  • pengetahuan tentang air mula diketahui oleh manusia pada kurun ke-17. sebelum itu saintis menganggap bahawa tumbuh-tumbuhan membesar dengan menggunakan tanah yang diserap dari sekelilingnya dan kemudian digunakan untuk membina semua bahagian tumbuh-tumbuhan.
  • Van helmot melakukan ujikaji dengan menanam pokok willow yang kecil. Daripada ujikaji inilah beliau menyimpulkan bahawa tumbuh-tumbuhan membesar menggunakan air bukan tanah seperti yang diaggap oleh orang ramai pada masanya..
  • Sebelum itu Al-Quran telah menjelaskan bahawa buah-buahan dihasilkan daripada air
  • Firman Allah dalam surah Al-Baqarah:22
“Dia yang menjadikan untukmu bumi sebagai hamparan dan langit sebagai binaan dan Dia menurunkan dari langit air dan dengan air itu Dia mengeluarkan buah-buahan sebagai rezeki untukmu, maka janganlah kamu menjadikan sekutu bagi Allah sedangkan kamu mengetahuinya”.
 Ibrahim ayat 32

“Allah telah menciptakan langit dan bumi dan menurunkan air hujan dari langit, kemudian Dia mengeluarkan dengan air hujan berbagai buah-buahan menjadi rezeki untukmu; dan Dia telah menundukkan bahtera bagimu supata bahtera itu belayar di lautan dengan kehendak Allah, dan Dia telah menundukkan pula bagimu sungai-sungai.”
Air sebagai penyubur tumbuh -tumbuhan

25. dan kami telah mencurahkan air melimpah dari langit
26. kemudian kami belah langit sebaik-baiknya
27. lau disana Kami tumbuhkan biji-bijian
28. dan anggur dan sayur –sayuran
29. dan zaitun dan pohon kurma
30. dan kebun yang rendang-rendang
31. dan buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan
 
Organisma hidup berasal dari air
  • Allah berfirman dalam surah al-Anbia-
 “ Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesunguhnya langit dan bumi itu pada asalnya bercantum (sebagai benda yang satu), lalu Kami pisahkan keduanya? Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda  yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman.

An-Nur:45
“ dan Allah menciptakan tiap-tiap haiwan bergerak itu dari Air; maka sebahagian diantaranya menjalar atas perutnya dan sebahagian diantaranya berjalan dengan dua kaki dan sebahagian lagi berjalan dengan 4 kaki. Allah menciptakan apa yang dia kehendaki (selain yang disebut), kerana sesunguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”


Hikmah: Al-Quran adalah mukjizat dan nikmat yang besar

Firman Allah :
“ Maka tidakkah mereka menghayati Al-Quran? Sekiranya Al-Quran itu bukan dari Allah, pastilah mereka menemukan banyak hal yang bertentangan di dalamnya.”

Tanpa air
  Firman Allah dalam surah Al-mulk
“ katakanlah( Muhammad), “terangkanlah kepadaku jika sumber air kamu menjadi kering; maka siapakah yang akan memberimu air yang mengalir”

 Sebagaimana Allah menghidupkan dari Air itu hidupan , maka dengan itulah juga orang yang telah mati dibangkitkan
Al-Araf

“  Dialah  yang meniupkan angina sebagai pembawa berita gembira, mendahului kedatangan rahmat-Nya (hujan), sehingga apabila angina itu membawa awan mendung, Kami halau ke suatu daerah yang tandus, lalu Kami turunkan hujan di daerah itu. Kemudian kami tumbuhkan dengan hujan itu berbagai buah-buahan.  Seperti itulah kami membangkitkan orang yang telah mati, mudah-mudahan kamu mengambil pelajaran.

Keindahan di hari  Akhirat bagi orang yang beriman
 Ayat -ayt dalam surah Ar-Rahman

46. Dan bagi siapa yang takut akan saat menghadap Tuhannya ada dua syurga
47. maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan
48.kedua syurga itu mempunyai pohon bebuahan
49. maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan
50. Di dalam syurga itu ada dua buah mata air yang memancar.
Al-Haqqah
24. dikatakan kepada mereka (orang yang beriman), “makanlah dan minumlah dengan nikmat kerana amal yang telah kamu kerjakan pada hari-hari yang telah lalu.
At-Tatfif
25. “mereka diberi minum dari khamar murni (tidak memabukkan) yang tempatnya masih dilak (disegel)
28. iaitu mata air yang diminum oleh mereka yang dekat dengan Allah
Keadaan orang yang tak beriman di akhirat
kepentingan air dalam kehidupan manusia
Al-an’am
70.tinggalkanlah orang-orang yang menjadikan agamanya sebagai permainan dan senda gurau, dan mereka telah tertipu oleh kehidupan dunia. Peringatkanlah mereka dengan Al-Quran agar setiap orang tidak terjerumus ke dalam neraka, kerana perbuatannya sendiri. Tidak ada baginya pelindung dan pemberi syafaat (pertolongan) selain Allah. Dan jika dia hendak menebus dengan segala macam tebusan apa pun, niscaya tidak akan diterima. Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan dalam neraka, disebabkan perbuatan mereka sendiri. Mereka mendapat minuman dari air mendidih dan azab yang pedih disebabkan kekafiran mereka dahulu.

kredit to :  http://zahyda.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

 
Design by Budak Redha Themes | Blogger by Budak Redha - Premium Blogger Themes | Budak Redha