Wednesday, August 17, 2011

Embryology dalam Al-Quran

Al-Insan
  1. bukankah pernah datang kepada manusia waktu di masa, yang ketika itu belum merupakan suatu yang dapat disebut?
  2. sungguh,  Kami telah menciptakan manusia dari setetes air mani yang bercampur yang Kami hendak mengujinya dengan perintah dan larangan, kerana itu kami jadikan ia mendengar dan melihat.
Surah Al-Mukminun berkenaan Embryology
Ayat ke 12. Dan sungguh Kami telah menciptakan manusia dari saripati yang berasal dari tanah

Ayat ke 13. kemudian Kami jadikan air mani itu sesuatu yang melekat, yang disimpan dalam tempat yang kukuh (rahim)

Ayat ke 14.  kemudian, air mani itu Kami jadikan sesuatu yang melekat, lalu sesuatu yang melekat itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian, Kami menjadikannya makhluk yang berbentuk lain. Mahasuci Allah, Pencipta yang paling baik.

lmu tentang embryologi  mula diketahui sainstis pada kurun ke -20, sedangkan al-Quran turun sebelum itu dan mengajarkan manusia ini semua.
 
Pengajaran : jelaslah bahawa Al-Quran itu adalah kalam Allah. Allah sengaja menjelaskan akan tanda-tanda kekuasaan-Nya melalui Al-Quran supaya jelaslah bagi manusia bahawasanya Al-Quran itu benar, Allah yang Esa itu benar…walaupun kita tak dapat melihat-Nya sekarang di dunia, namun Allah telah memberi tahu kita banyak benda melalui Al-Quran dan hadis baginda rasul yang mulia S.A.W yang membuktikan kewujudan-Nya.
 
Marilah kita hayati sambungan surah al-Mukminun

Ayat ke 15. kemudian setelah itu kamu pasti mati
ayat ke 16. kemudian, sugguh kamu akan dibangkitkan dari kuburmu di hari kiamat.

Di dalam Al-Quran Allah ada menceritakan tentang hari kiamat, dan fitrah manusia mungkin tak dapat nak percaya sesuatu yang tak pernah dia lihat dan alami, dan tak pernah juga orang lain alami…oleh itu Allah menceritakan dalam Al-Quran berselang seli antara kekuasaan-Nya dengan perkara gaib yang akan terjadi nanti, seperti kehidupan setelah mati..supaya manusia itu berfikir..jika Allah dapat menjadikan yang tidak ada kepada ada seperti manusia..mampu mencipta alam semesta..tidak mustahil Allah juga mampu membangkitkan kita kembali di hari kiamat… jadi marilah kita bermuhasabah: jika kita yakin akan hari kiamat (hari perhitungan amal) maka apakah persediaan kita untuk menghadapinya..?

 Al-An’am
Ayat ke 2.dialah yang menciptakan kamu dari tanah, kemudian dia menetapkan ajal, dan batas waktu tertentu yang hanya diketahui oleh-Nya. Namun demikian kamu masih meraguinya.
Al-Nahl

Ayat ke 4. Dia menciptakan manusia dengan air mani, ternyata dia menjadi pembantah yang nyata.
Embrio
Hud

alif, Lam, Ra. Inilah kitab yang ayat-ayatnya disusun rapi kemudian dijelaskan secara terperinci, yang diturunkan dari sisi Allah yang Maha Bijaksana, Mahateliti.Ibrahim


Ayat ke 52. Al-Quran ini adalah penjelasan yang sempurna bagi manusia, dan supaya mereka diberi peringatan dengannya, dan supaya mereka mengetahui bahawasanya Dia adalah Tuhan Yang Maha Esa dan agar orang-orang yang berakal mengambil pelajaran.


Sumber
  1. PASAK: pengukuhan akidah menerusi penghayatan sains  dalam Al-Quran: Dr. Arip Hj Kasmo
  2. Al-Quran

0 comments:

Post a Comment

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

 
Design by Budak Redha Themes | Blogger by Budak Redha - Premium Blogger Themes | Budak Redha